Longboat Amniotics AB rekryterar ny VD i Kåre Engkilde, PhD

Pressmeddelande (svensk version), Mars 18, 2019

Longboat Amniotics AB rekryterar ny VD i Kåre Engkilde, PhD

 

Styrelsen i Longboat Amniotics meddelar att man byter VD i bolaget från och med 1. Juni. Ny VD blir Kåre Engkilde, PhD Immunologi, som närmast kommer från Agilent Technologies i Danmark där han varit chef för Medical & Clinical Affairs. Tidigare ändå har han arbetat i Bioneer just med Mesenkymala Stamceller som är Longboats huvudfokus. Nuvarande VD, Anders Månsson, arbetar kvar till 31 maj och under maj månad kommer Anders Månsson och Kåre Engkilde att överlappa, och Kåre kommer då att arbeta som chef för Utveckling & Partnering, en roll han kommer fortsätta att inneha operativt. Anders Månsson kommer att förbli styrelsemedlem i bolaget.

–          Longboat kommer nu under året att skala upp verksamheten och förbereda en potentiell notering under 2020, säger styrelseordförande Christer Fåhraeus. Vi avser att ansöka och erhålla vävnadstillstånd under året och dessutom bygga ett eget GMP-labb och GMP produktionsanläggning. Dessutom kommer vår patentportfölj att utvidgas, arbetet med indikationsspecifik utveckling inom bolaget påbörjas och vi avser finna de första licenspartnerna för våra stamceller i de områden som ligger utanför vårt eget utvecklingsfokus. Anders Månsson har gjort ett förtjänstfullt arbete i att definiera affärsmodeller och inriktningen för bolaget, samt i rekryteringen av ett kompetent team för implementering. Men det dagliga verkställandet av strategin kräver framöver en VD med större vetenskaplig tyngd, därav bytet, säger han vidare.

 

Longboat Amniotics AB är ett Lundabaserat biotech-bolag med serieentreprenör Christer Fåhraeus som delägare och styrelseordförande. Longboat har två terapeutiska fokusområden. Ett är Mesenkymala Stamceller och det andra är Human Lungsurfaktant. Båda komponenterna kommer från fostervatten från planerade kejsarsnitt. Fostervatten heter Amniotic fluid på engelska – därav bolagsnamnet ”Amniotics”.

 

Stamceller är omogna celler som genom delning ger upphov till celler av flera olika vävnadstyper. Mesenkymala stamceller kan bland annat ge upphov till celler som regenererar vävnad av ben, brosk, muskler och fett, vilket terapeutiskt kan komma att kunna användas vid många olika degenerativa sjukdomar.

 

För fler frågor i ämnet rekommenderas att kontakta:

 

 

Christer Fåhraeus

Styrelseordförande, Longboat Amniotics AB

Scheelevägen 2, 223 63 Lund

Tel. +46 705 – 60 90 00

www.longboatexplorers.com